benodigdheden:
slowcooker
zeef
snijplank
mes
kom
ingredienten:
2 paprikas
1 grote ui
6 tenen knoflook
1 kleine rode ui
1 vleestomaat
1 pakje gedroogde kikkererwten (900gr? Kijken in ah, het was dit pakje kwa uiterlijk maar wel een redelijk klein pakje https://www.ah.nl/producten/product/wi198411/valle-del-sole-kikkererwten)
3 groenteboillonblokjes
room boter 75 gram (als je vegan bent kun je dit weglaten of vervangen voor een grote scheut olijfolie of wat margarine)
zout naar smaak (ik gebruik ongeveer een eierdopje in het hele gerecht)
chili con carne mix
eventueel een paar rode pepers als je van pittig houdt
Voorbereiding
- was de kikkererwten in een zeef en giet ze vervolgens alvast in de slowcooker, doe hier een laagje water bij zodat ze net onder water staan en zet de slowcooker alvast aan.
- breng ongeveer 2 liter water aan de kook, dit hete water gebruiken we straks om de tomaat te ontvellen en daarna gebruiken we het voor boillon
- verhit een koekenpan met wat olijfolie op het vuur
- vul een kom met koud water
- snijdt de ui en de knoflook zo fijn mogelijk en bak dit in de koekenpan met olijfolie op halfhoog vuur, dit mag even een paar minuten bakken terwijl we verder gaan met de volgende stappen. Vergeet niet tussendoor af en toe even te roeren
- snijdt ook de paprika en eventueel de rode pepers in kleine stukjes, hoe fijner hoe beter.
- Wanneer het water kookt leg je voorzichtig de vleestomaat in de pan met kokend water
- Zet het vuur van de pan met water en tomaat wat lager en haal de tomaat eruit met een vork en leg deze in het kommetje met koud water.
- Gebruik het water waar net de tomaat in heeft gezeten voor de boillon, doe hier twee of drie blokjes boillon door en roer goed, als alles is opgelost mag het vuur uit
- De ui en knoflook kunnen in de slowcooker worden toegevoegd, voeg indien nodig wat vocht toe in de vorm van water of boillon
- Verhit een nieuw scheutje olijfolie in de koekenpan en bak hier op hoog vuur de paprika en pepers in
- Door de tomaat in heet en daarna aan koud bloot te stellen is het velletje als het goed is een beetje losgelaten. Pel dit eraf en snijt de tomaat in kleine blokjes.
- haal de paprika van het vuur
- Voeg de volgende dingen toe aan de slowcooker
- De gebakken paprika’s
- de boillon
- de tomaat
- zout naar smaak
- een paar eetlepels chili con carne kruidenmix (of anders wat paprikapoeder, chilipoeder en komijn)
- roomboter
- Roer dit alles nog even goed door in de slowcooker
Laat dit alles sudderen voor minimaal 4 uur, een paar uur langer kan trouwens geen kwaad dus als je ergens heen moet in de tussentijd kan dat gerust