Mystieke films

Film is een prachtige manier om verhalen tot leven te brengen. Hieronder deel ik graag drie mystieke films die op hun eigen unieke manier ’trippy’ zijn en elk op hun eigen manier indrukwekkend.

Pan’s labyrinth

16+ | Drama, fantasie, oorlog | IMDB score: 8,2

Het is al een tijdje geleden sinds ik de symbolische film ‘Pan’s Labyrinth’ (oorspronkelijk ‘El laberinto del fauno’) voor het laatst heb gezien. Deze film zit boordevol metaforen en kan op verschillende manieren worden ervaren en geïnterpreteerd. Als je het hebt over Mystieke films kan Pan’s Labyrinth niet in het lijstje ontbreken.

Het verhaal speelt zich af in Spanje tijdens het bewind van Franco en volgt het leven van Ofelia, een meisje wiens zwangere moeder gaat trouwen met een officier. Het is een stressvolle tijd, en haar stiefvader is verre van vriendelijk. Wanneer Ofelia een Faun tegenkomt in een doolhof, vertelt hij haar dat ze een prinses is en niet op aarde thuishoort. Hij geeft haar drie opdrachten om te bewijzen dat ze niet te menselijk is geworden.

Het is een uiterst magische film en tegelijkertijd een rauwe oorlogsfilm. De aanbevolen leeftijd voor kijkers is 16 jaar en ouder, en hoewel de film een onheilspellend randje heeft vanwege de eigenaardige wezens en het intense verhaal, valt hij niet in het horrorgenre en bevat hij geen schrikmomenten. Eerder zou ik het omschrijven als een donkere komedie.

ofelia womb tree

Of het nu allemaal werkelijkheid is of slechts een vluchtweg die zich afspeelt in Ofelia’s fantasie, kun je het beste open laten. Dat is aan iedereen om naar eigen inzicht in te vullen, en beide interpretaties kunnen naast elkaar bestaan.

Alice in wonderland (1951)

Alle leeftijden | Animatie, avontuur, familiefilm | IMDB score: 7,4

Er zijn talloze versies van Alice in Wonderland, maar mijn keuze valt op de Disney-versie omdat deze zowel goed gedaan is als redelijk trouw blijft aan het oorspronkelijke verhaal. De boeken zijn fantastisch om te lezen, tegelijkertijd lijken ze compleet willekeurig. Hoewel ze werden uitgebracht als ‘nonsense writing’ zonder enige intentie van diepere betekenis, zijn er velen die beweren dat Alice in Wonderland (en dan wel vooral in filmvorm) vol zit met metaforen en als een soort reis kan worden geïnterpreteerd.

En geef ze eens ongelijk. Iedereen die de film heeft gezien, kan het beamen: Alice in Wonderland neemt je mee naar een buitengewoon vreemde, dromerige wereld

nonsense alice

De meest indrukwekkende momenten in deze film zijn voor mij niet eens de waanzinnige gebeurtenissen of de prachtige visuele beelden. Het zijn voornamelijk de stappen die Alice in de film onderneemt die ik als erg symbolisch zie. Alice raakt onderweg haar gevoel van een “ik” kwijt en voert hierover een confronterend gesprek met de waterpijprokende rups. Ze verdwaalt in een wereld waarin alle wegen lijken toe te behoren aan de Hartenkoningin, wat voor mij symbolisch aanvoelt als een bureaucratische maatschappij. De koningin lijkt lief en alles lijkt in orde in het land, zolang je haar maar niet dwarszit, bijvoorbeeld door beter te zijn in croquet.

Een belangrijke les die hieruit voortkomt, is dat het gras vaak groener lijkt aan de overkant. Alice plaatst haar nieuwsgierigheid voorop en verlangt naar een wereld vol nonsens. ‘If I had a world of my own, everything would be nonsense. Nothing would be what it is, because everything would be what it isn’t. And contrary wise, what is, it wouldn’t be. And what it wouldn’t be, it would. You see?’

alice in wonderland

Naarmate de film vordert, wordt ze overweldigd door de chaotische nonsens, en wanneer ze uiteindelijk ontwaakt, is ze maar al te blij om thee te drinken met haar zus. Het is een reis van zelfontdekking en een herinnering aan het waarderen van wat je hebt, zelfs als dat ‘slechts’ de alledaagse realiteit is.

Deze film is te kijken op disney+

Big fish

MG6 | Adventure, Drama, Fantasy | IMDB score: 8

Big Fish is het verhaal van een stervende man, Edward, en zijn complexe relatie met zijn zoon, Will. Naast het hartverwarmende stuk van de groeiende band tussen de twee is de film prachtig is om naar te kijken. Will heeft het idee zijn vader amper te kennen, gezien deze een niet heel feitelijke manier van vertellen heeft. Edward dikt alles enorm aan en de verhalen klinken Will veel te fantasierijk. Tijdens de film krijgen we het avontuurlijke levensverhaal van Edward te zien op een mooie en metaforische manier.

Uiteindelijk beseft Will dat zijn vaders verhalen, hoe bombastisch ook, toch zeker gebaseerd zijn op de waarheid. Will begint deze manier van naar het leven kijken steeds meer te begrijpen. De symboliek in “Big Fish” benadrukt het belang van verhalen en verbeelding in ons leven, en herinnert ons eraan dat de gevoelswereld een grote rol speelt in ons zijn.


Wat zijn jouw favoriete mystieke films?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven