Ben je nieuwsgierig naar vormen voor ethische niet-monogame relaties? Polyamorie, een boeiend concept in de wereld van liefde en verbinding, biedt een interessante kijk op romantische relaties.
Kort samengevat is polyamorie een verzamelnaam voor verschillende soorten ethische niet monogame relatievormen. In een polyamoreuze relatie zijn de partners het ermee eens zijn om romantische of seksuele verbindingen met anderen te mogen ervaren, zolang het binnen de grenzen van de betrokken personen blijft. Dit is dus wat anders dan vreemdgaan. Dit kan variëren van een open relatie tot een complete wirwar aan relaties tussen mensen.
Daarnaast is het ook een term die individuen kunnen gebruiken om hun kijk op relaties weer te geven. Zo kan het ook voorkomen dat een polyamoreus persoon single is of zich in een monogame relatie bevindt.


De filosofie achter polyamorie
In de polyamoreuze levensstijl wordt vaak gesproken over liefde is ‘oneindig’ of ‘vermenigvuldiggebaar’. Niet al je liefde hoeft perse uit te gaan naar één persoon. Het woord omschrijft het eigenlijk al. ‘poly'(meerdere) en ‘amorie'(liefde) maakt samen ‘meerdere liefdes’.
In polyamorie staat het centraal dat je niet elkaars ‘bezit’ bent maar in plaats daarvan een liefdevolle toevoeging op elkaars leven.
“Als je een mooie bloem ziet zou je die niet moeten maar in plaats daarvan water geven zodat het de beste versie van zichzelf wordt.”
Niet iedereen heeft evenveel vertrouwen in polyamorie en dat is ook niet heel gek. Persoonlijk denk ik dat polyamorie veel meer een zoektocht is naar hoe je een fijne relatie(of relaties 😉 ) kunt hebben dan bij monogamie. Bij monogamie zijn er namelijk al vrij veel voorgedefinieerde regels/verwachtingen. Uiteraard sleutelen monogame mensen hier ook aan om te kijken wat werkt maar in polyamorie is het toch allemaal wat meer uitzoeken. Blijven communiceren is erg belangrijk, geef altijd je wensen en je grenzen aan en blijf die aanpassen naar je gevoel naarmate de situatie verandert.




Jaloezie
Jaloezie is niet zozeer een verkeerde emotie maar helaas wel vaak een onnodige. Het is niet zo dat polyamoreuze mensen niet jaloers worden, net als in elke relatie komt jaloezie voor. Het is altijd goed om na te gaan of je jaloezie rationeel is en waar het vandaan komt. Persoonlijk heb ik het idee dat wanneer je alles vanuit liefde bekijkt jaloezie al een stuk minder is.
Wanneer ik iemand waarvan ik houd zie met iemand anders wordt ik sneller blij om te zien dat ze gelukkig zijn. Echter, wanneer het niet helemaal open is of ik dreig iets ‘ kwijt te raken’ dan kan dat wel een naar jaloers gevoel opwekken. Ik denk dat de jaloezie vaak zit in de angst om iets kwijt te raken, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Vaak vergelijk ik meerdere mensen daten met uit eten gaan met je vrienden. Het feit dat je beste vriend(in) morgen uit eten gaat met iemand anders wil niet zeggen dat hij/zij dat nooit meer met jou wil doen omdat er een ‘ leukere ‘ etenspartner gevonden is. In plaats daarvan gun je het ze.
Bovenstaande metafoor gebruik ik graag omdat jaloezie in vriendschap weinig voorkomt. Je kiest je vrienden uit omdat je ze leuk vind. Ze zijn zich dan niet continue zorgen aan het maken over of je ze nog wel ziet zitten want dat weten ze, anders zouden jullie geen vrienden zijn. Zo kan je dat ook breder trekken voor naar allerlei soorten connecties. Elke ervaring en elk persoon is anders is anders en hoeft niet af te doen aan elkaar.
Wat is polyamorie niet?
Helaas zijn er nog veel misverstanden over polyamorie. Bij deze een lijstje van wat polyamorie niet is
Vreemdgaan
Vreemdgaan gebeurt stiekem en is eigenlijk het breken van een afspraak. In polyamorie geven de partners instemming in bepaalde relaties of in seksualiteit en daarom is het geen vreemdgaan. In mijn optiek kun je zelfs binnen polyamorie nog vreemdgaan, namelijk, als je je niet aan bepaalde afspraken houdt.
Polygamie
Polyamorie wordt vaak verward met polygamie(getrouwd zijn met meerdere personen). Ondanks dat iemand zowel polyamoreus als polygaam kan zijn is het goed om te nuance te snappen dat polygamie een huwelijksvorm is die in sommige landen wettelijk is. Vaak is het ook niet gelijkwaardig omdat slechts een van de partners meerdere partners mag hebben.
Polyamorie in de media
Polyamorie is een onderwerp dat steeds meer opkomt in de media. Zo heeft de NPO er het een en ander aan videomateriaal over uitgebracht en kun je diverse boeken vinden over het onderwerp. Mijn favoriete boek is The Ethical Slut van Dossie Easton.