Romanesco is prachtig

Romanesco, beter bekend als “torentjesbloemkool” maar ook wel “fractoli” genoemd lijkt wel ontworpen te zijn tijdens een LSD trip. Met zijn eindeloze fractals en mooi lichtgroene kleur verdient de Romanesco in mijn optiek toch wel de prijs voor de mooiste groente ooit. Hij lijkt een beetje op een kruising tussen een broccoli en een bloemkool, echter schijnt de smaak iets frisser te zijn.

Toen mijn huisgenoot laatst aan kwam zetten met een Romanesco was ik erg onder de indruk. Een perfect spiraalvormig patroon loopt over de groente heen en het gaat maar door en door. Het houdt niet op, het is eigenlijk gewoon een fractal. Ik ben best wel een moeilijke eter wat groenten betreft. Ik eet ze eigenlijk het liefst rauw want ik vind de structuur van klaargemaakte groenten vaak niet heel lekker. Broccoli en bloemkool hebben dan ook niet bepaald mijn voorkeur qua eten. Des te opmerkelijker dat ik de Romanesco wel interessant genoeg vond om eens van te proeven.

Gulden snede

Wat de Romanesco zo aantrekkelijk maakt komt door de gulden snede. Een wiskundige formule die gek genoeg op veel plekken in de natuur terugkomt. Bijvoorbeeld in slakkenhuizen maar ook in vingerkootjes. Ook de Mona Lisa is gebasseerd op het uitgangspunt hiervan. Het komt erop neer dat de grootte van twee delen bij elkaar opgeteld gelijk zijn aan het “volgende” deel. Dit is ook terug te zien in de Fibonacci reeks (die overigens ook werd gebruikt voor het berekenen van de groei van konijnenpopulaties):

  • 1
  • 2
  • 3 (de som van 1 en 2, de twee voorgaande getallen)
  • 5 (de som van 2 en 3, de twee voorgaande getallen)
  • 8 (etc)
  • 13
  • 21
  • etc
romanesco fibonacci

Goed, ik dwaal af naar het proberen te geven van een wiskunde-uitleg over een onderwerp waar ik zelf niet genoeg van snap. Ook leuk en leerzaam, maar laten we ons daar nu niet op focussen.

romanesco gulden snede
De gulden snede komt op verschillende plekken in de natuur voor

Hoe eet je romanesco?

Romanesco is niet zo moeilijk klaar te maken. Mijn huisgenoot bereidt het simpel in de oven met alleen wat olijfolie, zout en peper en laatst heb ik het ook gegeten tijdens het Gourmetten. Je kunt het op veel verschillende manieren eten en klaarmaken. Je kunt het bijvoorbeeld stomen, koken, wokken maar ook rauw is het eetbaar. Of je kunt het natuurlijk verwerken in een lekkere soep. Een erg interessante en uitgebreide groente dus. Kijk ook eens bij mijn andere recepten


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven